Типи з"єднання кламера з бюгельним протезом.

Типи з"єднання кламера з бюгельним протезом.

Проблема з"єднання кламерів з протезом пов"язана із різною величиною податливості опорних тканин (періодонт та м"які тканини коміркового відростка чи частини). Для розподілу жувального тиску між комірковим відростком, частиною та опорними зубами існує жорстке (стабільне), пружне (напівлабільне) і шарнірне (лабільне) з"єднання кламера з базисом протеза.
У разі жорсткого з"єднання кламер з"єднується з протезом нерухомо, а жувальний тиск передається опорним зубам через кламер. Такий тип сполучення найдоцільніший у разі достатньої кількості опорних зубів, добре збережених коміркового відростка та частини, а також податливої слизової оболонки. У конструкціях бюгельного протеза із жорстким типом кріплення застосовують кламерну систему Нея.
Пружне з"єднання кламера з протезом рекомендують у разі малої кількості зубів з ураженими тканинами пародонта, також наявності стоншеної, мало податливої слизової оболонки коміркових відростків чи частини. Використання пружного з"єднання зменшує навантаження на опорні зуби за рахунок підвищення функціонального навантаження на тканини коміркового відростка чи частини. Навантаження на слизову оболонку передається дещо пізніше, коли вже періодонт опорного зуба перебуває у відповідному напруженні. Пружний відросток виготовляють зі сплавів сталі, золота, діаметр — від 1 до 1,8 мм. Він повинен бути і не надто твердим, і не надто пружним, і в одному і в іншому випадку відросток втрачає свої властивості.
Шарнірне з"єднання — це з"єднання двох тіл, яке допускає у певних межах відповідні регульовані рухи однієї чи двох частин. Найпростішим видом шарніру є шарнірний суглоб циліндричної форми, де рух можливий лише навколо однієї осі. До такого типу належить металевий шарнір Янтцена. Недоліком одношарнірного з"єднання є підвищений тиск базису на дистальну ділянку коміркового відростка, що спричинює запальні процеси з наступною атрофією коміркового відростка чи частини.
Двоосьові шарніри (наприклад, шарнір В.І. Кулаженка) мають дві осі обертання, оскільки в їх конструкції є сполучна планка між кламерами і металевою сіткою базису. Таке шарнірне з"єднання передає жувальний тиск на комірковий відросток чи частину рівномірно всією площею базису.