Технологія виготовлення паяного каркаса бюгельного протеза.

Технологія виготовлення паяного каркаса бюгельного протеза.

Нині використання паяних каркасів бюгельних протезів є обмеженим і в перспективі розглядається як недоцільне. Виготовлення бюгельного протеза, таким чином, було доцільне за відсутності умов для лиття суцільнолитих бюгельних каркасів та в разі нескладних конструкцій. Основними недоліками паяних каркасів є можлива деформація та неточності, що виникають під час знімання воскових деталей з моделі, неминуча усадка металу, наявність припою у ротовій порожнині. Крім того, під час термічної обробки металевих деталей у процесі паяння можливим є порушення еластичності кламерної фіксації. Особливості етапів виготовлення паяного каркаса:.
— виготовлення комбінованої моделі (комбінація твердого гіпсу, амальгами, цементу, легкоплавкого металу чи пластмаси і гіпсу);.
— ізоляція ділянок місця розміщення дуги, сідлоподібних частин олов"яною фольгою, бюгельним воском чи лейкопластирем відповідної товщини: піддутою — 0,3—0,5 мм, під поверхнею беззубого коміркового відростка чи частини — 1,5-2 мм;.
— моделювання елементів каркаса бюгельного протеза із використанням стандартних воскових заготовок або силіконового набору "Формодент". Відповідно до креслення конструкції спочатку розміщують воскову дугу та її відгалуження, а потім воскові кламери. Після ретельного моделювання восковий каркас обережно розрізують на окремі частини, встановлюють ливники і ливарний блок, знімають воскову репродукцію елементів каркаса бюгельного протеза;.
— заміна воску на метал у ливарні; відлиті елементи каркаса бюгельного протеза припасовують на комбінованій моделі, склеюють липким воском і знімають з моделі для подальшого їх спаювання;.
— спаювання протеза;.
— припасування каркаса, шліфування, полірування та направлення у клініку для перевірки конструкції у ротовій порожнині.