Скронево-нижньощелепний суглоб.

Скронево-нижньощелепний суглоб.

Суглоб представлений з"єднанням головки нижньої щелепи із суглобовою поверхнею скроневої кістки. Кожна частина суглоба складається із головки, суглобового відростка нижньої щелепи, суглобової ямки, барабанної частини скроневої кістки, суглобового горбка, диска, капсули і зв"язок. Існує два нижньощелепні суглоби: лівий та правий.
Синдром Костена. Об"єднує суглобові симптоми та парестезії ділянки ротової порожнини. Клінічно проявляється болем, хрускотом, шумом, клацанням у суглобі, болем у вусі та завушній ділянці, головним болем, запамороченням, закладеністю і шумом у вухах, сухістю у роті, печією у горлі, носі, язиці, посмикуванням та тризмом жувальних м"язів.
Виникнення симптомокомплексу Костен пов"язував зі зниженням міжкоміркової висоти. Але дослідження інших авторів показали, що у хворих з ураженими СНЩС зустрічаються не всі описані Костеном симптоми, а лише окремі з них, які виникають без зв"язку з пониженням прикусу. Вони непостійні і рідко спостерігаються усі разом (частіше 2—4 симптоми).