Лікування комбінованих переломів щелеп.

Лікування комбінованих переломів щелеп.

У разі комбінованих переломів щелеп та інших кісток черепа може бути застосоване ліжково-блокове витяжіння уламків. Репозицію і фіксацію уламків верхньої щелепи здійснюють за допомогою заготовок лицевих дуг, які випускає промисловість і які застосовуються в ортодонтії.
Лицеві дуги приєднують до дротяних назубних шин дротяною лігатурою, пайкою, а до балкових (стержньових) — трубками, що припаяні з вестибулярного боку шини і розрізані знизу (за типом затискача кліпс) для надягання і зняття лицевої дуги. Репозицію виконують за допомогою гумової тяги, що йде від позаротових відростків дуги до гачків головної пов"язки чи шапочки (стандартної або індивідуального виготовлення).
Головні шапочки, пов"язки можуть бути жорсткі (гіпсові) та м"які. Гіпсовий шолом (головна шапочка) чи пов"язку готують із гіпсових бинтів.
М"які головні шапочки шиють із корсажної стрічки. Охоплюють голову по колу на рівні лобових горбів однією стрічкою, другою (з"єднують її з першою) йдуть по серединній лінії голови від чола до потилиці. До готової головної шапочки пришивають металеві гачки (іноді на тканинних валиках) для фіксації (надягання) гумових кілець (стрічок).
Стандартні головні шапочки виготовляють фабрично із стрічок, шкіряних пасків чи з еластичної пластмаси (пластика). Вони мають пристосування для індивідуального регулювання розміру (шнурівка, паски з пряжками) і гачки для фіксації гумової тяги.