Конструкції імплантатів, їх будова

Конструкції імплантатів, їх будова

. Конструктивно в імплантаті виділяють три основні частини: кореневу частину, шийку і головку (опорна головка). Застосовують й інші терміни: кореневу частину називають внутрішньокомірковою, чи внутрішньоопорною, конструкцією, шийку — пришийковою ділянкою імплантата, шийку і головку разом — позакомірковою коронковою частиною імплантата. В окремих конструкціях виділяють плечі, ніжки імплантата, каркас тощо.
У зарубіжній літературі конструкції імплантатів об"єднують у системи, даючи їм визначену назву: CBS, диск-імплантат за Скортеччі, імплантат за Лінковим, фріоліт-імплантат за Шультом, AMS, IMZ за Кіршу, система "Віоіох". Кожна система має своє інструментальне забезпечення.
Можливий інший розподіл імплантатів. Залежно від форми розрізняють циліндричні (суцільні, порожнисті), гвинтоподібні, мостоподібні (пластинчасті), конусоподібні за формою кореня природного зуба. За структурою матеріалу існує інший поділ — безпористі, поверхнево-пористі, з наскрізною пористістю, комбіновані. За властивістю матеріалу виділяють без ефекту "пам"яті" форми та з ефектом "пам"яті" форми. За типом з"єднання імплантата із супраструктурою — нерозбірне, розбірне з"єднання, гвинтове, за допомогою магнітних систем.
За "поведінкою" в кістковій тканині імплантати поділяються на:.
1) пасивні;.
2) механічно активні (за допомогою форми);.
3) хімічно активні (ГАП).
Пасивними називають імплантати з інертною поведінкою у зоні репаративного остеогенезу. Хімічно активними називають ті імплантати, які беруть участь у процесі остеогенезу. Механічно активними — ті, які беруть участь як у процесі репаративного остеогенезу, так і в ремоделюванні кісткової тканини на всьому протязі функціонування імплантата.
Вимоги до дентальних імплантацій них систем:.
— підтверджена клінічним досвідом гарантія успіху в віддалений період;.
— адекватний матеріал імплантатам.
— відповідний дизайн імплантата;.
— наявність спеціальних інструментів для підготовки відповідних кісткових порожнин під імплантат;.
— адекватна система охолодження для запобігання термічним ураженням;.
— точність форм складових частин імплантата;.
— гарантія фірми-виробника щодо поставок складових частин і приладдя у разі зміни системи;.
— проста і надійна операційна техніка та ортопедична конструкція;.
— стерильна упаковка з можливістю імплантації без дотикання до поверхні імплантата;.
— зазначення дати стерилізації і терміну гарантованої стерильності.