Внутрішньоротова рентгенографія вприкус.

Внутрішньоротова рентгенографія вприкус.

Рентгенограми вприкус виконуються у тих випадках, коли неможливо отримати внутрішньоротові контактні знімки (підвищений блювотний рефлекс у дітей), за необхідності дослідження значної ділянки коміркового відростка чи частини, для оцінки стану щічної і язикової кортикальних пластинок нижньої щелепи і дна ротової порожнини. Плівку розміром 5x6 ЧИ 6x8 см уводять у ротову порожнину і втримують зімкнутими зубами. Рентгенограми вприкус використовують для дослідження усіх зубів і всіх відділів верхньої щелепи, фронтальних зубів, передніх та бічних ділянок нижньої щелепи.
.
Електрорентгенографія. Дефіцитність срібла — складової частини фотографічної емульсії — диктує необхідність пошуків матеріалів для рентгенографії, шо не містять його. У результаті розроблено і впроваджено в практику метод електрорентгенографії (ксерорентгенографія). В основі методу — зняття електростатичного заряду з поверхні пластини, покритої селеном, з наступним напиленням кольорового порошку і переносом зображення на папір.
Для проведення методу розроблено спеціальний електрорентгенографічний апарат ЕРГА, що складається із двох блоків: блоку зарядки і блоку проявки рентгенівського зображення.