Внутрішньоротова контактна рентгенографія.

Внутрішньоротова контактна рентгенографія.

Рентгенограми зубів можна отримати на будь-якому рентгенодіагностичному апараті. Найбільш пристосовані для цієї мети спеціальні дентальні апарати. Промисловістю випускаються апарати 5Д-1 і 5Д-2.
.
Слід зазначити, що отримання рентгенограм зубів і черепно-лицевих кісток складніше, ніж інших, у зв"язку з анатомічними особливостями і можливістю нашарування кісток одна на одну. Тому в разі контактних внутрішньоротових знімків рекомендують направляти тубус рентгенівської трубки під визначеним кутом для зубів верхньої і нижньої щелеп, користуючись правилом ізометрії: центральний промінь проходить через верхівку кореня зуба, що знімається, перпендикулярно до бісектриси кута, утвореного довгою віссю зуба і поверхнею плівки. Відступ від цього правила призвЬдить до вкорочення чи видовження об"єкта, тобто зображення зубів отримується довше чи коротше, ніж самі зуби.
Щоб виконати правила ізометрії, необхідно користуватися визначеними кутами нахилу рентгенівського тубуса під час знімання різних ділянок щелеп. Для знімання окремих зубів чи їх груп є визначені особливості розміщення рентгенівської плівки в ротовій порожнині, нахилу рентгенівської трубки, напрямку центрального променя і місця дотикання верхівки тубуса до шкіри обличчя.