Інструменти абразивні

Інструменти абразивні

. Для потреб стоматології промисловість виготовляє абразивні інструменти різних профілів та розмірів. Вони можуть бути у вигляді кругів, дисків, головок, брусків, сегментів. Алмазні круги відрізняються від інших абразивних інструментів за своєю будовою. Конструкційну основу складає металевий каркас, на який наноситься шар алмазних зерен, закріплених на металі зв"язувальними речовинами або гальванопластикою нікелю. Інструменти можуть мати різні розміри, форму, вид абразивного матеріалу, структуру, зернистість тощо. Відрізняються вони також за міцністю, твердістю, термо- і вологостійкістю.
.
Структурні різновиди полірувальних кругів залежать від співвідношення абразивного зерна, зв"язувальної речовини та добавок. Існує 13 номерів структур — від 0 до 12. Збільшення номера шліфувального круга означає зменшення вмісту абразивних зерен.
Алмазні головки мають шароподібну, циліндричну, конічну і дискову форму. Діаметр їх від 0,8 до 6мм. Алмазні круги є плоскі, тарілчасті, з одно-, дво-, і трибічним покриттям, діаметр від 12 до 20 мм.
Для обробки нержавіючої сталі, сплавів на основі золота, паладію застосовуються абразивні інструменти, виготовлені із електрокорунда білого або монокорунда із зернистістю № 100—120 на керамічній зв"язці. Круги мають діаметри 18-20 мм — для бормашин та 150 мм — для шліфмашин. Препарування зубів проводиться абразивними інструментами із чорного або зеленого карбіду кремнію з зернистістю від № 100 до № 220 на керамічній зв"язці. Базиси знімних протезів обробляються крупнозернистими абразивними інструментами із зеленого або чорного карбіду кремнію із зернистістю від № 36 до № 46 на керамічній зв"язці.
Вулканітові диски виготовляються із чорного або зеленого карбіду кремнію з зернистістю № 150—200 на вулканітовій основі. Металеві диски складаються із стального круга, на якому зерна карбіду кремнію № 180 закріплені бакелітовим лаком. На поверхню паперових дисків після просякання їх лаком наносять зерна електрокорунда або карбіду кремнію.
Тонке шліфування металевих протезів на шліфмашинах проводиться еластичними кругами із електрокорунда з зернистістю №150—180 на вулканітовій зв"язці. Діаметр круга 150 мм, висота 8 мм, внутрішній отвір діаметром 10 мм.
Для розрізання металу використовують прорізні круги. їх виготовляють із нормального електрокорунда або карбіду кремнію на вулканітовій зв"язці. Зовнішні діаметри таких кругів можуть бути від 42 до 150 мм.
Фільци бувають різних форм і дозволяють проводити шліфування дуже викривлених поверхонь. З цією метою також використовують шліфувальні волосяні щітки.