Золото.

Золото.

Це метал ясно-жовтого кольору із характерним металевим блиском. У природі зустрічається у різних станах: самородному, в рудах, хімічно зв"язаному, у вигляді домішок в інших рудах. Чисте золото — м"який-метал, тому не може бути використаний для виготовлення зубних протезів. Проте міцність золота дуже висока: зразок діаметром 1 мм
під час розтягування витримує 12 кг, а видовження досягає 40—50 %. Золото стійке до корозії. Воно не розчиняється у кислотах та основах, а лише в "царській горілці" (суміш 3 частин хлористоводневої і 1 частини азотної кислоти). Високі антикорозійні властивості використовуються для виділення чистого золота зі сплавів. Цей метод отримав назву афінажу.
.
Нині в ортопедичній стоматології використовуються різноманітні сплави на основі золота. Добираючи компоненти в певних співвідношеннях, отримують сплави з потрібними властивостями: пластичні, ковкі (для отримання штампованих деталей), пружні (для виготовлення дроту, еластичних дуг, штифтів). Сплави розрізняють за відсотком вмісту золота. Чисте золото позначається 1000-ю пробою. Найбільш розповсюдженими є золоті сплави 900-ї, 750-ї проби і припій.
У нашій країні до 1927 р. існувала золотникова проба. Чисте золото відповідало 96-й пробі. У ряді країн проба золота визначається у каратах. Чисте золото відповідає 24 каратам.
Для визначення проби золота користуються спеціальними реактивами. До складу реактивів входить хлорид золота або кислотні розчини.