Лиття. Дефекти литва.

Лиття. Дефекти литва.

Метод лиття за моделями, що вигорають, є поширеним у зубопротезній техніці. На результати лиття впливає багато чинників. Особливо впливають речовини, з яких створюються заготовки (віск, пластмаса, герметики), геометричні дані та розмір ливарної форми, склад і властивості формувальних матеріалів, практичний досвід спеціалістів з лиття. У зв"язку з допущенням тих чи інших помилок литво не завжди отримують високоякісним. Можливе виникнення його дефектів. Найпоширенішими з них є такі:.
1. Недолив — неповне заповнення форми. Проявляється у місцях недоливу заокругленими кутами та гранями з гладенькими поверхнями. Причини виникнення: малий діаметр ливника, мало сплаву; нерівномірне розплавлення сплаву; низька температура опоки; засмічення ливникових каналів.
2.
Холодна спайка. На поверхні видно лінію дотику двох потоків металу з заокругленими краями, блискучою поверхнею. Утворюється з тих самих причин, що й недолив, та у зв"язку з великою кількістю ливникових каналів.
3.
Порожнини від усадки на різних ділянках деталі. Проявляється заглибленнями неправильної форми з шорсткою поверхнею. їх утворення пов"язане з недостатньою кількістю ливникових каналів під час відливання деталей різного об"єму.
4.
Газові порожнини на деталі. Ознаками газових порожнин є заглиблення круглої форми з гладенькою поверхнею. Виникають у результаті видалення парів з форми під час лиття через недостатнє висушування та прокалювання опоки.
5.
Порожнини від усадки в ділянці ливника. Ознаками порожнин є пориста, нерівна поверхня чи неправильної форми заглиблення з рівними краями. До причин виникнення відносять: відсутність муфти на ливнику, а також розміщення її від деталі більше ніж на 2,5 мм; тоненький ливник; різке охолодження відлитої деталі.
6.
Шлакові порожнини. Мають вигляд порожнин неправильної форми із рваними краями. Виникають у результаті перегріву сплаву з утворенням різних окисів чи попадання у форму бури.
7.
Надлишки. Мають вигляд виступів над деталлю чи шорскостей. Причинами виникнення є: пори в облицювальному шарі; тріщини в облицювальному шарі, що утворилися унаслідок швидкого зростання температури під час прожарювання опоки.