Спайка складових частин протезів.

Спайка складових частин протезів.

Паяння — це процес з"єднання металевих частин за умови нагрівання за допомогою сплаву (припою) з нижчою температурою плавлення. Відлиту проміжну частину мостоподібного протеза зачищають у місцях майбутньої спайки від окисів та забруднень. Для зачистки використовують карборундові камені, наждачний папір. Також зачищають і коронки в місцях спайки. Після цього розміщують тіло мостоподібного протеза між коронками і, орієнтуючись за зубами-антагоністами, у місцях спайки приклеюють липким воском. Потім склеєний мостоподібний протез знімають з моделі і загіпсовують для фіксації частин протеза перед паянням. Під час гіпсування мостоподібного протеза залишають відкритою жувальну поверхню чи різальний край литих зубів і коронок, щоб їх охоплювало полум"я паяльного апарату з усіх боків.
Після затвердіння гіпсу виплавляють віск киплячою водою. Загіпсований протез спочатку просушують на слабкому полум"ї горілки. Потім розпочинають спаювання. Паяння відбувається під час нагрівання у присутності кисню, що ускладнює роботу з неблагородними металами, які окислюються.
Місця спайки слід ретельно змазати флюсом — бурою і рівномірно прогріти весь протез полум"ям паяльного апарату. Спочатку температура не повинна перевищувати 800 °С (це температура плавлення припою), щоб не виникло багато окалини. Після того як бура набуде склоподібного стану, на місця спайки кладуть шматки припою, спрямовують на них полум"я і розплавляють їх.
Відомості про припій (див. с. 99, 100).
Розплавлений припій не розтікається, а стає кулькоподібним, покритим окисною плівкою. З метою руйнування плівки та полегшення дифузії припою кульку роздавлюють і розподіляють за місцями спайки за допомогою стального дроту такого ж складу, що й частини протеза, які змащені бурою. Припій повинен добре проникнути між поверхнями, які спаюються, пройти на вестибулярну поверхню мостоподібного протеза, що забезпечить надійну спайку частин.
Після цього температуру підвищують до 1000 °С, потім занурюють спаяний протез у холодну воду для термічної обробки, очищають його від залишків, протравлюють у гарячому відбілі протягом 0,5—1 хв і промивають у киплячій воді.