Способи з"єднання облицювальних пластмас із металевою поверхнею.

Способи з"єднання облицювальних пластмас із металевою поверхнею.

Наявні методи фіксації облицювального матеріалу до металевої основи, спрямовані на зебезпечення максимального з"єднання даних структур.
До видів механічного з"єднання відносять формування на поверхні металевого каркасу різних фіксувальних елементів: петельних зачепів, бісеру, перлин (ретенційні намистини, гранули), рамок, перекладин і борозен.
На ділянках протеза, де планується нанесення пластмаси, частково чи на всю поверхню розміщують намистини (бісер) із беззольних пластмас, фіксують їх за допомогою спеціального клею (мікроадгезиву). Підготовлену таким чином воскополімерну конструкцію замінюють на металеву, яку потім шліфують і полірують.
З метою покращення наявних технологій розроблено електромеханічне травлення металу, або так звану технологію піттінгу. Іншим варіантом покращення фіксації облицювального матеріалу до металу є електролітичне травлення, яке збільшує розмір поверхонь і підвищує ретенцію облицювання. Але електролітичне травлення використовують лише для сплавів неблагородних металів.
Наступним етапом після створення виключно механічної ретенції є використання так званих композитів — сіалових частинок наповнювача, що використовується в облицювальному матеріалі. Це безретенційна система створення адгезії між металевим каркасом і облицюванням, яке здійснюється за допомогою системи ЕСПЕ РОКАТЕК. Технологія ЕСПЕ РОКАТЕК дозволяє підготувати силікатну плівку на поверхні металу за допомогою піскоструменевої обробки. Після цієї операції забезпечується фізико-хімічний зв"язок між облицювальним матеріалом і металом.
Система РОКАТЕК дозволяє створити з"єднання без зазорів між металом та облицюванням у разі використання:.
— стоматологічних сплавів дорогоцінних металів;.
— стоматологічних переплавлених сплавів дорогоцінних металів;.
— стоматологічних сплавів з недорогоцінних металів.
У разі використання даної системи склад сплаву не має визначального значення. Відмінність у поверхневій структурі між сплавами дорогоцінних та недорогоцінних металів в основному відображається на показниках твердості та на ступеню впливу піскоструменевої обробки, але не впливає на якість з"єднання. Після проведення піскоструменевої обробки поверхню металу піддають спеціальній обробці матеріалом "Рокатек-плюс" для формування адгезивного покриття.
У разі використання облицювального матеріалу "Артгласс", який поєднує в собі переваги кераміки та композитів, на оброблену струменем піску поверхню металу густим шаром наносять систему зчеплення "Кевлок". Ця система необхідна для створення хіміко-мікроскопічного зчеплення між матеріалом "Артгласс" і поверхнею сплавів. Такий метод гарантує міцне, довготривале і якісне з"єднання з відмінним крайовим приляганням, незалежно від сплавів, які використовуються для виготовлення каркасів. Активацію зв"язувального шару проводять протягом 15 с гарячим повітрям, після цього наносять усі необхідні шари облицювального матеріалу з використанням світлової полімеризації коронок.