Методи обробки каркасу бюгельного протеза

Методи обробки каркасу бюгельного протеза

Для очищення відлитого каркасу бюгельного протеза від вогнетривкої маси використовують два методи:.
— механічний із застосуванням піскоструменевого апарату;.
— хімічний із використанням гідроокису калію або натрію.
Хімічне очищення проводять у витяжній шафі з увімкнутою вентиляцією у спеціальному пристрої із захисними рукавичками та окулярами. Забороняється опускати у розплавлений гідроокис калію вологий виливок, бо вода миттєво випаровується на поверхні деталі і пара розбризкує гідроокис, що може спричинити хімічний опік. Для проведення очищення у металевий стакан із нержавіючої сталі насипають до половини гідроокис калію і помішають в нього виливок. Нагрівають до температури 360 °С, доки не розплавиться гідроокис, і кип"ятять 2-3 хв. Після цього виливок виймають із стакана і занурюють у холодну воду в інший металевий стакан, очищуючи від вогнетривкої маси. Очищення деталі від гідроокису проводять шляхом кип"ятіння у відбілювачі протягом 1—2 хв із наступним промиванням у проточній воді.
Механічну очистку каркасу базиса бюгельного протеза проводять на піскоструменевому апараті під тиском.
Таким чином відбиток очищають від залишків формувального матеріалу. Ливарні ливники відрізають від каркасу спеціальним диском, який фіксується на шліфувальному двигуні. Обробку каркасу бюгельного протеза проводять абразивними кругами, головками, борами. Зрізають залишки ливників, нерівності, згладжують гострі краї каркасу, водночас намагаються не пошкодити рельєф його поверхні. Для згладжування поверхні відлитого каркасу використовують гумові еластичні шліфувальні круги. Після вказаної обробки каркас приміряють і припасовують на моделі із супергіпсу. Припасований каркас на моделі передають у клініку для перевірки конструкції у ротовій порожнині хворого. Для завершального шліфування та полірування протеза використовують фільци, жорсткі щітки та пасти ДОІ. За наявності важкодоступних для полірування місць на каркасі протеза використовують електролітичний спосіб очищення.
Для покращення якостей бюгельного протеза його можна покривати рідким золотом. Фірма "Шулер-Денталь" випускає апарати "AURO-PLATE", "QUICKPLATE" для позолочення кламерів, дуг бюгельних протезів та мостоподібних протезів. Рідина для позолочення має високу хімічну стійкість, економічно доцільна, знежирення поверхні відбувається одночасно з позолоченням, тому каркасу не потрібно спеціальної підготовки.