Паралелометрія робочої моделі, визначення, апарати для її проведення

Паралелометрія робочої моделі, визначення, апарати для її проведення

. Паралелометрія — це дослідження моделі в паралелометрі, що дає можливість визначити напрямок уведення і виведення протеза, межову лінію, ретенційну зону.
Прилад, за допомогою якого можна визначити шлях уведення та виведення бюгельного протеза, називають парад едометром. Його використання сприяє успішній фіксації, уведенню та виведенню бюгельного протеза з ротової порожнини.
У разі проведення паралелометрії слід дотримуватися основних вимог:.
— конструкцію бюгельного протеза визначати після проведення паралелометрії;.
— загальна кламерна лінія повинна бути паралельною до оклюзійної площини;.
— протез повинен передавати жувальний тиск по осі зуба;.
— протез повинен раціонально розподіляти тиск, що виникає під час жування, між опорними зубами та комірковим відростком (частиною).
Нині відомо понад 50 конструкцій паралелометрів. В основі будови паралелометра знаходиться принцип паралельності перпендикулярів, опущених на площину. Апарат складається з: основи; стойки, що кріпиться до основи; кронштейна з рухомими пристроями, що обертається навколо стойки; знімних інструментів, які фіксуються у рухомих пристроях. Знімні інструменти необхідні для визначення паралельності контурів опорних зубів, зрізання гіпсу, воску та інших матеріалів. Один тип паралелометрів має шарнірний столик для фіксації моделі, нерухомо з"єднаний із основою, інший тип — кронштейн зі стойкою, з"єднаний нерухомо, а рухомим є фіксатор у вертикальному напрямку.