Метод тимчасового шинування.

Метод тимчасового шинування.

Даний метод застосовують за наявності генералізованого і вогнищевого хронічного пародонтиту в період загострення протягом всього періоду комплексного лікування до моменту накладання постійного шинувального апарата. Тимчасове шинування дозволяє усунути травмівний вплив патологічної рухомості на функцію жування, яка підтримує гемодинамічні порушення у разі пародонтиту. Шина забезпечує рівномірний розподіл сил жувального тиску між пародонтом зубів, включених у конструкцію, створює спокій ураженим тканинам і сприяє підвищенню ефективності патогенетичного та симптоматичного лікування.
Проведення гінгівотомії та гінгівектомії без попереднього виготовлення тимчасової шини є неможливим. Тимчасові шини повинні відповідати таким вимогам:.
1) надійно фіксувати всі зуби, легко накладатися і зніматися з зубних рядів;.
2) рівномірно перерозподіляти жувальний тиск на опорні зуби та заміщувати дефект зубних рядів;.
3) у разі фіксації на зубних рядах не протидіяти проведенню лікарської терапії та хірургічного лікування;.
4) не травмувати слизову оболонку ясен;.
5) відрізнятися простотою виготовлення.
У разі генералізованого пародонтиту в шину включають усі зуби, забезпечуючи тим самим стабілізацію по дузі. За умови вогнищевого пародонтиту довжина шини залежить від локалізації ураження та взаємовідношення її із зубами, у яких пародонт неуражений, шина обов"язково повинна включати в блок зуби з неураженим пародонтом.
Тимчасові шини виготовляють із пластмаси, яку можна армувати металевим дротом для підвищення міцності. Розрізняють капові шини, оральні та вестибуло-оральні. Капові шини охоплюють оклюзійну частину коронок зубів, їх застосування пов"язане із збільшенням оклюзійної висоти. Шину фіксують на зубний ряд за допомогою репіну, денталу, дентину. У тому разі, коли за клінічними показаннями збільшення оклюзійної висоти небажане, пропонують метод шинування з використанням оральної багатоланцюгової шини, яка фіксується за допомогою медичного ціанакрилатного клею марки "МК-6" чи "МК-9". Шину виготовляють на гіпсовій моделі із самотвердіючої пластмаси. Вона повинна розмішуватися між різальним краєм чи зоною переходу жувальної поверхні в оральну і ясенним краєм, не доходячи до нього 2—3 мм.