Ортопедичне лікування незнімними мостоподібними протезами у разі деформацій зубних рядів, спричинених медіальним нахилом молярів.

Ортопедичне лікування незнімними мостоподібними протезами у разі деформацій зубних рядів, спричинених медіальним нахилом мо- лярів.

Протезування за наявності медіального нахилу молярів показано у разі неефективності застосування інших методів нормалізації оклюзійних співвідношень, важкого стану хворого тощо. Метою даного виду протезування є не тільки заміщення дефекту, але й запобігання оклюзійним порушенням, профілактика можливих ускладнень. За умови різкого нахилу моляра створити паралельність стінок досить складно, навіть після екстерпації пульпи. У таких клінічних умовах застосовують мостоподібні протези особливої конструкції. їх особливість полягає у тому, що одна із опор мостоподібного протеза з"єднується з нахиленим зубом своєрідною фіксацією. Така фіксація досягається за допомогою вкладок, опорно-утримувальних кламерів, кілець, замкових кріплень.
У разі з"єднання тіла протеза за допомогою опорно-утримувального кламера, вкладки, кільця, зуб, нахилений у бік дефекту, покривають коронкою. Якщо протез фіксують на нахиленому зубі за допомогою вкладки, тоді в коронці відштамповують для неї порожнину.
Послідовність виготовлення знімного мостоподібного протеза така:.
1) на опорні зуби виготовляють вкладки, напівкоронки або коронки;.
2) восковими валиками фіксують центральне співвідношення щелеп і потім знімають відбитки разом з припасованими до зубів деталями протеза;.
3) вкладки, напівкоронки або коронки розміщують у відбитку, відливають моделі, які гіпсують в артикулятор;.
4) установлюють замки за допомогою паралелометра: знімають частину замка, яка повинна ввійти в тіло протеза, а частину, яка залишилася, припаюють до вкладок, напівкоронок або коронок;.
5) установлюють спаяні частини на моделі та складають замки;.
6) виготовляють тіло протеза зі штучними зубами;.
7) готовий протез перевіряють у ротовій порожнині до фіксації незнімних частин. Потім замішують цемент і фіксують на зубах незнімні частини, змазуючи їх вазеліном та розміщуючи на місце протез, яким контролюють положення вкладок, напівкоронок, коронок. Після затвердіння цементу обережно знімають протез, видаляють залишки цементу і навчають хворого користуватися ним. Одним із видів конструкцій мостоподібних протезів є знімний мостоподібний протез за Ю.К. Курочкіним (див. с. 222).