Звуження ротової щілини (мікростомія).

Звуження ротової щілини (мікростомія).

Може бути природженим чи набутим як результат рубцевих змін приротових м"яких тканин після травм, опіків, запальних захворювань, операційних втручань. Протезування у разі мікростомії здійснюють за допомогою розбірних і складних протезів. Відбитки через неможливість застосувати звичайні відбиткові ложки знімають розбірною ложкою, що складається з двох половин (розрізають навпіл звичайну відбиткову ложку), чи накладають на нижню щелепу рідкий гіпс з наступним виведенням його (після затвердіння) з ротової порожнини частинами. Фіксацію центральної оклюзії проводять за допомогою гіпсових блоків. Одним із протезів, що використовується у разі мікростомії, є розбірний знімний протез Курляндського.
Розбірний знімний протез Курляндського складається із трьох самостійних частин: двох бічних, що з"єднуються випинами, і середньої частини, яка скріплює бічні.
Етапи виготовлення: зняття відбитків, відливання моделей, гіпсування в оклюдаторі в центральній оклюзії, моделювання воскової композиції на нижню щелепу з постановкою зубів на верхньому зубному ряді. Вирізають 4 різці з частиною воскового базису, останню частину воскової композиції розрізають з випинами на одній частині і заглибинами на іншій. Замінюють віск на одній бічній частині протеза пластмасою, обробляють, припасовують до неї другу бічну (воскову) частину, роз"єднують їх і замінюють віск цієї частини на пластмасу, обробляють. З"єднують обидві бічні частини на моделі, а на ділянці їх змикання вибурюють три паралельні наскрізні отвори (канали). До цих отворів підганяють штифти з нержавіючого стального дроту. Юнці штифтів, що виступають, з"єднують із середньою частиною протеза і замінюють віск на пластмасу. Протез обробляють і полірують. Готовий протез частинами вводять у рот і з"єднують в одне ціле.
Складний шарнірний протез, що застосовується у разі мікростомії, складається із двох бічних частин, з"єднаних шарніром, і середньої частини, яка скріплює бічні і замикає шарнір.