Безпосереднє протезування з використанням імплантатів.

Безпосереднє протезування з використанням імплантатів.

Безпосереднє протезування зубів — це спосіб, що передбачає безпосередню, на операційному столі, фіксацію раніше виготовленого зубного протеза на природних зубах і імплантатах. Цей спосіб застосовують у разі одномоментної методики імплантації і надзвичайно точного співвідношення параметрів опор, сконструйованих на гіпсових моделях щелеп, з параметрами опор, які отримані після імплантації. У разі безпосереднього протезування зубів з використанням імплантатів вони негайно підключаються до функціонального навантаження. Процеси перебудови кісткової тканини і слизової оболонки перебігають в умовах механічних навантажень. Створення кісткового ложа шляхом буріння за спрямувальними втулками, встановленими в пластинці суворо за місцем розміщення імплантатів, дозволяє безпомилково вирішити завдання переносу конструкції з моделі на щелепу. Буріння кістки слід проводити, починаючи з малого діаметру бора і завершуючи його бором, діаметр якого відповідає діаметру імплантата, дотримуючись правила охолодження.
Послідовність клінічних і лабораторних етапів безпосереднього протезування зубів у разі однофазної імплантації така.
1.
Діагностика. Обстеження хворого з метою визначення показань і протипоказань до імплантації: клінічне обстеження, додаткові дослідження (отримання відбитків для виготовлення діагностичних моделей, рентгенографія зубів і щелеп), функціональні дослідження, консультації інших спеціалістів, санація ротової порожнини.
2.
Аналіз отриманих даних, прийняття рішення.
3.
Планування. Вибір типу імплантата, визначення розмірів і місцерозташування імплантатів за результатами вимірювань ортопантомограми і моделей щелеп; просторова орієнтація імплантата по відношенню до коміркового відростка чи частини, тіла щелепи і зубів, що залишилися, насамперед до опорних, за допомогою паралелометра.
4.
Виготовлення базисної пластинки зі спрямувальними втулками, які відтворюють просторове положення імплантатів.
5.
Виготовлення безпосереднього протеза.
6.
Препарування зубів, отримання відбитків, виготовлення моделей щелеп, шаблонів з прикусними валиками.
7.
Визначення центрального співвідношення зубних рядів, фіксація моделей щелеп в артикуляторі. Лабораторне виготовлення опорних частин протеза. Припасування опорних частин на природних зубах та отримання відбитків.
8.
Виготовлення моделей щелеп із припасованими опорними частинами протеза і встановлення куксових штифтів за допомогою базисної пластинки зі спрямувальними втулками.
9.
Виготовлення металевого каркаса протеза, моделювання зубів із воску і заміна на пластмасу (у разі традиційної металопластмасової технології) чи виготовлення металокерамічного протеза.
10.
Імплантація: висічення, відшарування слизово-окісного клаптя; створення кісткового ложа; введення імплантата в кісткове ложе; фіксація зубного протеза на імплантатах і природних зубах.