Віддалене післяімплантаційне протезування.

Віддалене післяімплантаційне протезування.

Даний вид протезування зубів використовують у разі ортопедичного лікування хворих як із частковою, так із повною втратою зубів. При цьому можуть бути застосовані і однофазна, і двофазна методики імплантації. Але використання двофазної методики автоматично призводить до віддалення протезування на 4—6 міс після першої фази.
У першій фазі репаративні процеси проходять в умовах ізоляції від середовища ротової порожнини і без функціональних навантажень на імплантат. Тривалість першої фази пов"язана з процесами мінералізації кісткової тканини. Тривалість другої фази незначна, оскільки слизова оболонка заживає значно швидше.
У першій фазі висікають і відшаровують слизово-окісний клапоть, створюють кісткове ложе, вводять у нього імплантат, закривають післяопераційну рану. Термін загоювання 4—6 міс. На наступному етапі, коли розкривають імплантати (друга фаза операції), використовують ту базисну пластинку зі спрямувальними втулками, яку застосовували для створення кісткового ложа. За допомогою цієї пластинки легко знаходять місцерозташування імплантатів і висікають слизову оболонку точно над імплантатом. Через розкриті віконця слизової оболонки вигвинчують гвинти-заглушки. На їх місце вводять головки імплантата (кукса, амортизатор, куксовий конус), на кожну надягають спрямувальні трубки і знімають відбиток. Спрямувальні трубки залишаються у відбитку, в них розміщують стандартні куксові стержні і відливають модель із гіпсу. Потім на стандартну культю надягають спрямувальні трубки (ті, які використовували під час отримання відбитка) і виготовлють із воску прикусні валики. Завдяки цьому спрямувальні трубки, з"єднуючись з воском, утворюють єдиний блок на кожній щелепі. За допомогою цих блоків визначають центральне співвідношення щелеп, після чого моделі гіпсують в артикуляторі і розпочинають виготовлення протезів. З цією метою можуть бути використані різні технологічні варіанти, але найдоступнішим є виготовлення комбінованого зубного протеза налитій основі.
Віддалене протезування зубів може бути проведене і після одномоментної імплантації. У таких випадках перед завершальним протезуванням використовують тимчасові протези чи захисні фіксувальні пристосування.