Лікування хворих з патологічною стертістю зубів.

Лікування хворих з патологічною стертістю зубів.

Розрізняють медикаментозні та ортопедичні методи лікування хворих з патологічною стертістю зубів.
Медикаментозне лікування ефективне тільки на початкових стадіх розвитку патологічного процесу. Основними медикаментозними засобами є методи знеболювання у разі гіперестезії дентину: електрофорез, вакуум-електрофорез. Препарати, які використовуються: 1 % розчин фториду натрію, 5 % розчин вітаміну Ві, фториста паста, гліцерофосфат кальцію тощо.
Суть ортопедичного методу лікування окремих патологічно стертих зубів, коли ще не розвинулося зниження прикусу, полягає у відновленні їх анатомічної форми та функції шляхом закриття поверхонь, що стираються, штучними коронками або вкладками.
З метою відновлення цілісності коронкової частини зуба використовують коронки різних конструкцій, вкладки, штифтові зуби. У всіх випадках слід використовувати такі конструкції протезів та матеріали, які забезпечили б захист поверхонь, що стираються, а також відновлення форми і природний колір зубів.
Лікування хворих з патологічною стертістю зубів має деякі особливості. Препарування зубів — дуже болюча маніпуляція у зв"язку з підвищеною чутливістю дентину, тому під час лікування таких хворих слід використовувати премедикацію, втирання паст, розчини, які знижують чутливість зубів, а за відсутності ефекту — різні види ін"єкційної анестезії.
Слід приділяти значну увагу використанню стоматологічних установок з високими обертами, гострих відцентрованих інструментів, постійного охолодження.
Зубні протези моделюють з урахуванням створення рівномірного контакту з антагоністами, найчастіше без різко виражених горбків та фісур, не підвищуючи висоти прикусу. З метою збереження ясенного краю та уникнення його травмування у штучних коронках необхідно створити добре виражений пояс зуба.